Header Ads

Βάλσαμο (βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο) - βαλσαμέλαιο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Βάλσαμο (βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο) - βαλσαμέλαιο
Ένα σχεδόν "θαυματουργό" βότανο, γνωστό για τις καταπληκτικές του ιδιότητες, από την εποχή του Ιπποκράτη, με το όνομα Υπερικό.
Στη νεότερη Ελλάδα, το συναντάμε με πάρα πολλά ονόματα, σε διάφορες περιοχές, με πιο γνωστά το: Χελωνόχορτο, Λειχηνόχορτο,

Σπαθόχορτο, βότανο του Προδρόμου, κ.ά.

Από αυτό το φυτό, φτιάχνουμε το βαλσαμέλαιο, που είναι επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες είτε σαν λάδι, είτε σε κρέμες.
Επιταχύνει την ανακούφιση των ερεθισμών και των φλεγμονών, την επούλωση τραυμάτων και πληγών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων, δερματοπαθειών και κιρσών αλλά κάνει και για τους μώλωπες.

Επίσης καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα, θεραπεύουν μώλωπες, τσιμπήματα, εγκαύματα, τραύματα, εκδορές.
Το αφέψημα, (1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα λουλούδια και κλαδάκια, σε 1 φλυντζάνι του τσαγιού ζεστό νερό), είναι βάλσαμο για το πεπτικό, το στομάχι, το ήπαρ και όλες τις παθήσεις που συσχετίζονται, κυρίως με το έλκος και τον ίκτερο. 
Αλλά το βασικότερο, θεωρείται βάλσαμο και για την ψυχή, αφού πιστεύεται ότι βοηθά στην θεραπεία της κατάθλιψης.
Ακόμη είναι εμμηναγωγό, αιμοστατικό και κατά των ελωδών πυρετών.

Βαλσαμέλαιο - πως το φτιάχνουμε


H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του, (που όμως, όταν παραγίνουν, χάνουν τις ιδιότητές τους).

Υλικά

•    100 γρ. ώριμα άνθη βαλσαμόχορτου, φρεσκοκομμένα κατά προτίμηση
•    1000 γρ. ελαιόλαδο
•    Βιταμίνη Ε (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Αν γνωρίζουμε το βότανο, μαζεύουμε τα ώριμα άνθη μαζί με τα ψιλά κλωνάρια, (η άνθηση αρχίζει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο), δηλαδή αυτά που έχουν κοκκινίσει, ή κοντεύουν να κοκκινίσουν, αλλιώς αγοράζουμε από καταστήματα με βότανα και βιολογικά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Βάλσαμο (βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο) - βαλσαμέλαιο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Βάλσαμο (βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο) - βαλσαμέλαιο
1ος τρόπος: Ξεπλένουμε το βαλσαμόχορτο σε τρεχούμενο νερό, κρατώντας το με τα λουλούδια προς τα κάτω και το σκουπίζουμε καλά, πιέζοντάς το μέσα σε μια πετσέτα.
Αφού στεγνώσει καλά, βάζουμε τα άνθη μαζί με τα λεπτά κλωνάρια σε γυάλινο βάζο και τα καλύπτουμε με το ελαιόλαδο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Βάλσαμο (βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο) - βαλσαμέλαιο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Βάλσαμο (βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο) - βαλσαμέλαιο
Το αφήνουμε 40 με 50 μέρες σε δυνατό ήλιο, (όσο περισσότερο, τόσο πιο δυνατό) κουνώντας το μια - δυο φορές την εβδομάδα.
Όταν θα είναι έτοιμο, μετά από ενάμιση μήνα περίπου, θα έχει πάρει ένα  βαθύ κόκκινο χρώμα.
Τότε θα το σουρώσουμε και θα το στύψουμε πολύ καλά, χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), έτσι ώστε να κρατήσουμε μόνο το λάδι.
Θα το βάλουμε σε αποστειρωμένο βάζο, θα προσθέσουμε και 2 κάψουλες βιταμίνη Ε, αν θέλουμε και θα το φυλάξουμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 1 χρόνο.

2ος τρόπος: Ακολουθούμε την διαδικασία, ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο, αλλά αντί για τον ήλιο, βάζουμε το βάζο σε μπεν μαρί, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (χωρίς να ακουμπάει το δεύτερο κατσαρολάκι στο νερό που βράζει) και το αφήνουμε για τουλάχιστον, 3 με 4 ώρες. 
Έπειτα σουρώνουμε, στίβουμε κ.λ.π., ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο.


Εφαρμογή του βαλσαμέλαιου: Αφού πρώτα καθαρίσουμε σχολαστικά την περιοχή που έχει πρόβλημα, κάνουμε επάλειψη με
τόση ποσότητα, ώστε η περιοχή αυτή να λαδώσει.
Στη συνέχεια, το αφήνουμε για μισή ως μία ώρα, μέχρι να απορροφηθεί.
Το βάζουμε καθημερινά 2 - 3 φορές την ημέρα, μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος.

Προσοχή: Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που έχει το φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία, σε ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση φωτοευαισθησίας και φωτοδερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς.

Γι᾿ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε το βαλσαμέλαιο, μόνο όταν δεν θα βγούμε στον ήλιο, ή τις βραδινές ώρες.

 – Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή  και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό,  ή άλλο ειδικό της υγείας.


Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. ΓΙΩΤΑ ΑΝ ΞΕΠΛΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΘΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΥΡΗ ΠΟΥ ΑΥΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΟ;
    ΦΡΟΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φρόσω μου χρόνια πολλά. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό που με ρωτάς. Η γιαγιά μου, τα τελευταία χρόνια που δεν το μάζευε μόνη της, πάντα το ξέπλενε, οπότε δεν ξέρω τι να σου πω, δεν θυμάμαι τι έκανε παλιότερα. Έτσι ή αλλιώς, το λάδι βγαίνει κατακόκκινο.

      Διαγραφή
    2. Ξεπλυμα ναι...συμπιεση με πετσετα ΟΧΙ!Καλο τιναγμα και να αφεθει να στεγνωσει ισως και να μαραθει ελαχιστα για να μην επηρεασει η υγρασια το λαδι γι να μη κανει μουχλα...Τα ανθη του ειναι πού ευαισθητα...και το μαδημα θελει πρπσοχη!Το φτιαχνω χρονια τωρα και γινεταο θαυμασιπ...Καή επιτυχια σε ολες!

      Διαγραφή
  2. Μπορω να χρησιμοποιησω αποξηραμενο βαλσαμοχορτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται και με αποξηραμένο βαλσαμόχορτο, απλά δεν γίνεται κόκκινο το λάδι.

      Διαγραφή
    2. Κρεπτσιδης Πέτρος24 Αυγούστου, 2018 15:34

      Τό αποξηραμένο τό πίνουμε μόνο σάν τσάι.Δεν γίνετε βλσαμελαιο.

      Διαγραφή
  3. δεν το πλενουμε αφου το κόψουμε τα αφήνουμε 2-3 μέρες να στεγνώσει[να φύγει η υγρασια ] και μετά το κάνουμε με λάδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπάρχει και άλλο παρόμοιο φυτό που δεν είναι βαλσαμόχορτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω να υπάρχει κάποιο άλλο που να μοιάζει, ίσως όμως ...

      Διαγραφή
    2. λενε πως υπαρχει ένα που του μοιαζει. εάν το λουλουδι το τριψεις μαυριζει το χερι σου.εγω το εφτιαξα περσι κ εβαλα στο λαδι μαζι ανθοι φυλλα. φετος εβαλα μονον ανθοι.δενξερω καλα.σαν ροφημα το φοβαμε.

      Διαγραφή
  5. Παιδιά, υπάρχουν άνθοι που μοιάζουν με σπαθόχορτο! Όπως γράφει η Ανδριανή το πραγματικό το καταλαβαίνεις μόνο αν τρίψεις ένα δύο πέταλα του άνθους στο χέρι σου. Εάν αφήσει έναν κόκκινο-μπλε (λεκέ) στο χέρι σου, τότε βρήκες το πραγματικό φυτό! Εγώ προσωπικά δεν το πλένω ποτέ πριν το βάλω στο λάδι. Ούτως ή άλλως το αιθέριό του (αυτό που δίνει στο λάδι το κόκκινο χρώμα) δεν είναι στην γύρη του άνθους, όπως γράφε η Φρόσω. Το αιθέριό του βρίσκεται στα πέταλα του άνθους. Είναι κάτι μπλε (βούλες) στην γύρω και έξω μεριά του ανθού του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.