Header Ads

Ελιές πράσινες αχάραχτες

Ελιές πράσινες αχάραχτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι ελιές, στουμπιστές ή ξυδάτες, πράσινες ή μαύρες, είναι από τα τρόφιμα που έχουν φανατικούς φίλους και δύσκολα λείπουν από το Ελληνικό τραπέζι.
Στις περιόδους των νηστειών, αλλά και με τα όσπρια ή στις σαλάτες, οι ελιές είναι το απαραίτητο υλικό, που προσθέτει στη γεύση.

Ελιές πράσινες αχάραχτες

Υλικά

• 3 κιλά ελιές

Για την άλμη

• 5 λίτρα νερό
• 300 γραμ. αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Διαλέγουμε γερές ελιές, να μην έχουν χτυπήματα, δάκο κλπ.
Τοποθετούμε τις ελιές σε μια μεγάλη λεκάνη και τις πλένουμε. 
Στη συνέχεια τις βάζουμε σε δοχείο που κλείνει και το γεμίζουμε με νερό, ρίχνοντας γύρω στα 50 γραμμάρια αλάτι για κάθε 1 κιλό ελιές.

Ελιές πράσινες αχάραχτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς» Αλλάζουμε το νερό 1 φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα, προσθέτοντας αλάτι σε κάθε αλλαγή νερού.

Όταν ξεπικρίσουν και είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στα βάζα (αφού τα αποστειρώσουμε), που θα τις φυλάξουμε με άλμη,  που φτιάχνουμε με 100 γραμμάρια αλάτι για κάθε λίτρο νερού.

Μην ξεχάσετε ότι πρέπει να αφήσουμε χώρο στο δοχείο, για να προσθέσουμε ένα χοντρό δάχτυλο ελαιόλαδο πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνειά, για να μην έχουν οι ελιές μας επαφή με τον αέρα, ο οποίος θα μας τις αλλοιώσει.

-- Τα δοχεία με τις ελιές, όπως και όλα τα τρόφιμα, τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
μέχρι να ξεπικρίσουν, αλλά και μέχρι την κατανάλωσή τους.

Δείτε επίσης: Ελιές Ζαρωμένες ή Θρούμπες, στο κοφίνι

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Απλά δεν βαζω καθολου αλατι , μονο ελαιολαδο και βαζω τα βαζα στο ψυγειο μεχρι την καταναλωση , πιο υγιεινος τροπος ετσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πειτε μου θρουμπες ελιές πώς φτιάχνω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.