Header Ads

Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη)

Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή είναι η συνταγή, για να φτιάξουμε το πιο τραγανό ζυμάρι, για τις νηστίσιμες πίτσες μας.
Γίνεται ένα ωραίο, λαδένιο φύλλο, πολύ μαλακό, που τρίβει στο στόμα.
Βάλτε τα λαχανικά που σας αρέσουν, κι όποια θαλασσινά προτιμάτε και το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει!


 

Ζύμη για νηστίσιμη πίτσα με ελαιόλαδο


Υλικά

•    500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό περίπου
•    1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση


Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα μπολ βάζουμε, το μισό χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 - 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, (νερό βάζουμε όσο πάρει).
Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5'- 7' λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζύμη για πίτσα με ελαιόλαδο (νηστίσιμη) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού ανέβει (φουσκώσει) η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.

Λαδώνουμε δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 - 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη.

Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες, καλυμμένη με μεμβράνη ή δύο μήνες στην κατάψυξη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια