Header Ads

Σάλτσα με πέστο βασιλικού

Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάλτσα με πέστο βασιλικού
Πρόκειται για μια κλασική ιταλική σάλτσα για ζυμαρικά.
Φτιάχνεται σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, με το πιο γνωστό να έρχεται από τη Γένοβα, όπου ονομάζεται "πέστο αλά τζενοβέζε - pesto genovese" και αποτελείται από βασιλικό, παρμεζάνα, πεκορίνο, κουκουνάρι, σκόρδο και ελαιόλαδο.



 Σάλτσα με πέστο βασιλικού


Υλικά

25 - 30 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου (25 - 30 γρ.)
40 γρ. κουκουνάρι ή κάσιους ή αμύγδαλα
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή μισή - μισή με πεκορίνο)
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε στο γουδί ή στο μούλτι τα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σάλτσα με πέστο βασιλικού κουκουνάρια, το σκόρδο, την παρμεζάνα, το βασιλικό, το μισό ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε έπειτα λίγο - λίγο το υπόλοιπο λάδι, μέχρι να το πάρει όλο.
Εάν το μείγμα μας είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνουμε με 2 - 3 κουταλιές νερό, ή από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά μας, ώστε να πετύχουμε μια λεία κρέμα.

Παραδοσιακά, το πέστο φτιάχνεται χτυπημένο στο γουδί, ή ψιλοκομμένο με μαχαίρι, για να μένει αναλλοίωτη η γεύση του, χωρίς να είναι λιωμένα τα υλικά του.
Βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μούλτι, μόνο που ψιλοκόβουμε τα υλικά μας, για να μην τα ταλαιπωρήσουμε ιδιαίτερα.

Μπορούμε να φτιάξουμε, 2 - 3 δόσεις παραπάνω, να τις βάλουμε σε γυάλινο βάζο, να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να σκεπαστεί η σάλτσα μας και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο μας για αρκετό καιρό.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια