Header Ads

Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια

Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μία παλιά και νόστιμη καλοκαιρινή συνταγή, που στους μεγαλύτερους από μας, θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια.
Ένα εύκολο μπισκοτογλυκό, με πολύ λίγα υλικά, που τρελαίνει τα παιδιά και γεμίζει ενοχές τους μεγάλους.
Φτιάξτε το και χαρείτε το με αυτούς που αγαπάτε!

Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια


Υλικά

•     250 γραμ. μαργαρίνη
•     1 πακέτο ζάχαρη άχνη (450 ή 500 γρ.)
•     2 πεκέτα μπισκότα πτι μπερ (αφαιρούμε 5 μπισκότα)
•     2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•     2 βανίλιες
•     4 κουτ. σούπας κακάο κοσκινισμένο
•     100 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
•     1 φλυτζ. καφέ ούζο
•     2 λαδόκολλες
•     2 κομμάτια αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση


Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ σπάζουμε σε μικρά κομματάκια τα μπισκότα, αφού κρατήσουμε 5 ολόκληρα και ρίχουμε μέσα τις βανίλιες, τα καρύδια, το ούζο και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει, προσθέτουμε το κακάο, το διαλύουμε και κατόπιν τη ζάχαρη.
 
Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη και μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, αποσύρουμε το κατσαρολάκι απ᾿ τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθούν. 
Αμέσως μετά τ᾿ αδειάζουμε στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά, για να ενωθούν.
Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο, να σφίξει. 
Ακολούθως χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και παίρνουμε το ένα κομμάτι. Απλώνουμε τη μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε το μείγμα κατά μήκος.
Το πατάμε με τα χέρια μας, φτιάχνοντας ένα μπαστούνι και το τυλίγουμε σε ρολό. 
Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας και με τα χέρια μας του δίνουμε σχήμα κυλινδρικό.
Το τοποθετούμε προσεκτικά σε μακρόστενο δίσκο και το βάζουμε στο ψυγείο 5 - 6 ώρες, να παγώσει.
Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μωσαϊκό ή σαλάμι με καρύδια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τον δεύτερο μπαστούνι.
Αφού σφίξουν, τα ξεφορμάρουμε, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, τα κόβουμε σε φέτες και τα σερβίρουμε σκέτα, ή με μια μπάλα παγωτό.

-- Εναλλακτικά, μπορούμε πριν το τυλίξουμε να βάλουμε μια στρώση παγωτό στη μέση και να έχουμε ένα ωραιότατο, γεμιστό μπισκοτογλυκό.


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Καλησπέρα, εάν το φτιάξω σήμερα και το διατηρήσω στο ψυγείο μου θα είναι φρέσκο την παραμονή των Χριστιυγέννων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερίνα μου το σαλάμι είναι σαν τα ψάρια, πρέπει να τρώγεται φρέσκο. Οπότε το φτιάχνουμε την προηγούμενη ή το πολύ από την προ - προηγούμενη μέρα, όχι πιο πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.