Header Ads

Παγωμένος στιγμιαίος καφές (φραπέ ή frappé)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Παγωμένος στιγμιαίος καφές (φραπέ ή frappé)
Ο στιγμιαίος καφές ή φραπέ(ς), όπως συνηθίζουμε να τον λέμε, είναι ένα αφρώδες κρύο ρόφημα, που πρωτοπαρασκευάστηκε στην Ελλάδα.
Η δημιουργία του, απ᾿ ότι λέγεται ήταν τυχαία, όταν ένας Θεσσαλονικιός θέλησε να πιει καφέ και επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό,

σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του, με κρύο νερό.
Έβαλε λοιπόν καφέ, ζάχαρη και κρύο νερό, τα κούνησε δυνατά και δημιούργησε, χωρίς να το ξέρει τον καφέ, που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς, στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.

Παγωμένος στιγμιαίος καφές (φραπέ ή frappé)


Υλικά

•    2 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ
•    2 κουτ. γλυκού  ζάχαρη
•    100 - 150 ml. κρύο νερό (2 - 3 ρακοπότηρα)
•    15 - 30 ml. (1 - 2 κουτ. σούπας) γάλα εβαπορέ ή φρέσκο, (προαιρετικά)
•    3 - 4 παγάκια

Εκτέλεση

Βάζουμε τον καφέ, τη ζάχαρη (αν θέλουμε) και λίγο περισσότερο από ½ ποτήρι για σφηνάκι κρύο νερό, περίπου 40 ml. σε ένα σέικερ, ή μιξεράκι (ηλεκτρικός αναδευτήρας).
Το σκεπάζουμε με το καπάκι και χτυπάμε δυνατά, για 30" δευτερόλεπτα περίπου, ή αν χρησιμοποιήσουμε μιξεράκι , επί 10" - 15" δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνει μια παχιά, πηχτή σκούρα κρέμα.

Ρίχνουμε την κρέμα σ’ ένα ψηλό ποτήρι, βάζουμε 3 - 4 παγάκια και γεμίζουμε με κρύο νερό, μέχρι να φτάσει ο αφρός στα χείλη του ποτηριού.
Προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο γάλα και σερβίρουμε τον φραπέ μ’ ένα σπαστό καλαμάκι, μαζί μ’ ένα ποτήρι παγωμένο νερό.

-- Αν τον πίνουμε με γάλα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε εβαπορέ, γιατί τον κάνει πιο κρεμώδη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παγωμένος στιγμιαίος καφές (φραπέ ή frappé)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Παγωμένος στιγμιαίος καφές (φραπέ ή frappé)
Όπως όλοι οι καφέδες, έτσι και ο φραπέ(ς) και ανάλογα τις προτιμήσεις, πίνεται με διάφορες αναλογίες, σε καφέ και ζάχαρη.
Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι: Για ένα μέτριο καφέ, βάζουμε 1 μέρος ζάχαρης με 1 μέρος καφέ, ενώ για ένα γλυκό φραπέ, βάζουμε συνήθως 1½ - 2 μέρη ζάχαρης, για κάθε 1 μέρος καφέ.

Έτσι και πιο αναλυτικά, με βάση την ποσότητα του καφέ, έχουμε 3 κατηγορίες: τον "ελαφρύ", με ½ - 1 κουταλιά του γλυκού καφέ, τον "κανονικό" με 2 κουταλιές του γλυκού καφέ και τον "βαρύ", με 3 - 3½ κουταλιές του γλυκού καφέ.
Όσον αφορά τη ζάχαρη, έχουμε 4 βασικές κατηγορίες: "σκέτος" χωρίς καθόλου ζάχαρη, "μέτριος" με 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, "γλυκός" με 4 - 4½ κουταλιές του γλυκού ζάχαρη και "πολύ γλυκός" ή "πετιμέζι" με 5 - 6 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

-- Θα πρέπει να ξέρουμε ότι, η ποσότητα της ζάχαρης, έχει ελάχιστη επίδραση στην πυκνότητα, την ποσότητα και την ανθεκτικότητα του αφρού, που εξαρτώνται κυρίως από την ποσότητα του νερού και του καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του, αλλά και το χτύπημα που θα του κάνουμε.
Η ιδανική αναλογία για έναν παχύ, κρεμώδη αφρό, είναι περίπου 4 μέρη νερού, για κάθε 1 μέρος καφέ.


Αφιερωμένο εξαιρετικά, στα παιδιά που δούλευαν στον "Πελεκάνο" και στον Δαναό" και μας σέρβιραν τους ωραιότερους "φραπέδες" της Πάτρας!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια