Βύσσινο γλυκό του κουταλιού

Βύσσινο γλυκό του κουταλιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Το βύσσινο είναι για τους περισσότερους ανθρώπους, ο βασιλιάς των γλυκών κουταλιού!
Φτιάξτε το τον Ιούλιο που είναι η εποχή του και απολαύστε το µόνο του, µέσα σε γιαούρτι ή παγωτό, ή και πάνω σε τσιζ κέικ.
Όπως και να το προτιμάτε είναι απόλαυση!


Βύσσινο γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•     1 κιλό βύσσινο
•     1 κιλό ζάχαρη
•     1 φλυτζ. τσαγιού νερό
•     χυμό από ½ λεμόνι
•     1 βανίλια

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα βύσσινα, αφαιρούμε τα κοτσάνια και με φουρκέτα ή µε το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Σε ένα μπολ, τοποθετούμε σε στρώσεις, εναλλάξ, τα βύσσινα και τη ζάχαρη.
Τα καλύπτουμε µε μεμβράνη και τ᾿ αφήνουμε µία νύχτα στο ψυγείο ανακατεύοντάς τα, δύο µε τρεις φορές, για να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Την επόμενη μέρα, βάζουμε
µία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα βύσσινα, μαζί με τη ζάχαρη και τα ζουμιά που έχουν βγάλει, προσθέτουμε το νερό, τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Τα αφήνουμε και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
Βράζουμε για 10' - 12', ξ
αφρίζοντας όποτε σχηματίζεται αφρός.  
Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, μέσα στην κατσαρόλα.
 

Μετά από 5 - 6 ώρες, ή την άλλη μέρα, το ξαναβράζουμε – σε δυνατή φωτιά – μέχρι να δέσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται.
Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό και βράζουμε για 1΄- 2΄ ακόμα.


Το φυλάμε σε αποστειρωμένα βαζάκια κάνοντας κονσερβοποίηση εκτός και μετά το άνοιγμα εντός ψυγείου.

-- Επειδή τα βύσσινα βάφουνε
πολύ έντονα το δέρμα, είναι καλύτερα την ώρα που τα καθαρίζουμε  να φοράμε γάντια.


14 σχόλια:

  1. η συνταγη ηταν πολυ ωραια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια γλυκακι θα προσπαθησω να το φτιαξω> Μονο μια ερωτηση .Τ α βυσσινα ζυγισμενα οπως τα αγοραζουμε ,η ενα κικο αφου βγουν τα κοτσανακια και τα κουκουτσια ; Γενικη απορια μου αυτη για ολα τα γλυκα του κουταλιου και τις μαρμελαδες ,αν η ποσοτητα που αναφερεται αφορα καθαρισμενο φρουτο ή ακαθαριστο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις δικές μου συνταγές, όπου αναφέρεται βάρος, είναι για ακαθάριστα τα φρούτα, εκτός αν στη συνταγή γράφω καθαρισμένα.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  3. έφτιαχνε παλιά η γιαγιά μου μια βυσσινάδα που στον πάτο του ποτηριου είχε πάντα λίγα βυσσινάκια. Αυτό γίνεται αν αραιώσουμε με νερό γλυκό του κουταλιού όπως κάνουμε και στη βυσσινάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελεια η συνταγη.μονο που εγω δεν ειχα το μηχανημα για τα κουκουτσια και τα εβγαλα τρυπωντας τα βυσσινα μ ενα καλαμακι.επισης πολυ ευκολο καθαρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γωγώ μου καλή ιδέα, ειδικά αν δεν έχουμε το μηχάνημα.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα εχτές καθάρισα 4 κιλά βυσινα καθαρισμένα τα ζυγισα με τσιμπίδακι φρυδιών τρελάθηκα ήταν και μικρά ασε σπάσιμο νεύρων δεν το ξανακανω Νομίζω δεν ειναι σωστό με καλαμάκι γιατί τρυπάει και από τις δύο πλευρές ενώ εμείς θέλουμε τα βύσσινα να πάρουν μέσα σιρόπι για να φουσκώσουν

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα σας! Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση..
    Καθαρισα το βυσσινο, και το εβαλα με ζαχαρη στην κατσαρολα για μερικες ωρες.. οταν πηγα να το βρασω, στην επιφανεια ειδα 5 με 6 σκουληκια.. οταν τα καθαριζα δεν ειδα κατι.. λογικα τωρα πρεπει να πεταξω ολο το γλυκο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βαρβάρα μου δυο φορές που μου έτυχε να βρω σκουλίκια στην κατσαρόλα με τα βύσσινα τα πέταξα. Αν τα είχες βρει στο καθάρισμα εντάξει, αλλά τώρα δεν έχεις άλλη επιλογή. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία συνταγή!! Την έκανα αλλά....παραεδεσα το σιρόπι και εχει κολλήσει!!! Υπάρχει λύση??? Εχει γίνει τόσο νόστιμο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν μας παραδέσει το γλυκό του κουταλιού, το αραιώνουμε με λίγο νερό· το πόσο θα βάλουμε εξαρτάται από την ποσότητα του γλυκού και το βαθμό που το έχουμε δέσει. Οπότε βάζουμε το γλυκό πάλι στη φωτιά, ρίχνουμε για αρχή ένα κρασοπότηρο νερό, ανακατεύουμε, κι αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμη. Αφού βράσει για 2'- 3' είναι έτοιμο.

      Διαγραφή
  8. ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΠΗΓΑ ΛΑΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΡΑ ΒΥΣΣΙΝΑ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους