Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες

Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα πολύ ωραίο παντεσπάνι σοκολάτας, που μπορεί να γίνει η ιδανική βάση για να φτιάξουμε τις δικές μας, υπέροχες τούρτες. Επίσης είναι κατάλληλο και για τις πάστες μας, ειδικά αν θέλουμε να φτιάξουμε σεράνο ή σοκολατίνες.
Με αυτή τη δόση, φτιάχνουμε τρεις στρώσεις παντεσπάνι.


Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες


Υλικά

•    150 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτίνη
•    150 γραμ. ζάχαρη
•    6 αυγά
•    60 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
•    60 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
•    50 γραμ. πούδρα αμυγδάλου
•    30 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Εκτέλεση

Χωρίζουμε τ᾿ ασπράδια από τους κρόκους.
Βάζουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και τη λιώνουμε.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια στο μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή µαρέγκα.
Έπειτα βάζουμε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο µε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα µε το σύρµα, για 7'- 8', µέχρι ν᾿ ασπρίσουν.
Μειώνουμε την ταχύτητα στο μισό και προσθέτουμε τους κρόκους έναν - έναν, συνεχίζοντας να χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Συνεχίζοντας να χτυπάμε ρίχνουμε τη σοκολάτα, την πούδρα αμυγδάλου και κοσκινισμένα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ενωθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, για να μην μας ξεφουσκώσει.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλύπτουμε μια φόρµα διαμέτρου 25 - 26 εκ., µε χαρτί ψησίµατος, το βουτυρώνουμε καλά, ρίχνουμε μέσα το µείγµα και ισιώνουμε την επιφάνεια µε µια σπάτουλα.
Βάζουμε τη φόρµα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165°C και ψήνουμε, στη µεσαία σχάρα, στον αέρα, για 50'.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν περάσουν τα 50', καρφώνουμε το γλυκό στη μέση με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιµο.
Ξεφορµάρουμε και αφήνουμε το πεντεσπάνι 6 - 8 ώρες να σταθεί και να παγώσει ή καλύτερα να το φτιάξουμε από βραδύς, για την επόμενη μέρα.
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παντεσπάνι σοκολάτας - βάση για τούρτες ⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μ᾿ ένα μαχαίρι ψωμιού, αφού το κρατήσουμε με την παλάμη μας πατημένο ελαφρά, το κόβουμε οριζόντια σε τρία κομμάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους