Κουνέλι ή λαγός στιφάδο

Κουνέλι ή λαγός στιφάδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ακούμε για φαγητό με κουνέλι ή λαγό, που πάει το μυαλό μας;
Ναι, ακριβώς· η πρώτη σκέψη είναι να το κάνουμε στιφάδο!
Ο πιο κλασικός τρόπος να τα μαγειρέψουμε.
Με μπόλικο σπιτικό ξύδι και μπαχαρικά, γίνεται να γλύφεις τα δάχτυλά σου!


Κουνέλι ή λαγός στιφάδο


Υλικά

•    1  κουνέλι ή λαγό σε μερίδες
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
•    3
φλυτζ. τσαγιού φρέσκες ώριμες ντομάτες, περασμένες απ᾿ το μούλτι
•    1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    1 ποτ. νερού λευκό ξηρό κρασί
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    2 δαφνόφυλλα
•    ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    2 κουτ. σούπας ξύδι
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

   Για τη μαρινάδα

•    1½ ποτ. νερού κρασί
•    ⅔ ποτ. νερού ξύδι
•    1
κουτ. γλυκού θυμάρι
•    1
κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
•    1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
•    ½ ποτ. νερού ελαιόλαδο
•    6 δαφνόφυλλα
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1
κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση


Από βραδύς, πλένουμε καλά τα κομμάτια του κουνελιού και τα βάζουμε
σ᾿ ένα μπολ. 
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και περιχύνουμε μ᾿ αυτή το κουνέλι.
Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.


Την άλλη μέρα, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια σε νερό, (όταν τα καθαρίζουμε μέσα στο νερό, αποφεύγουμε το κλάμα).
Κουνέλι ή λαγός στιφάδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουνέλι ή λαγός στιφάδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό να ζεματιστούν.
(Μ᾿ αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε να φύγει η πολύ «σπιρτάδα» των κρεμμυδιών και να σφίξουν για να μην μας χαλάσουν στο βράσιμο).

Έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε καλά.

Βάζουμε το λάδι σε πλατιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρουμε μέσα σ' αυτό τα κρεμμυδάκια λίγα - λίγα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά.
Κουνέλι ή λαγός στιφάδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουνέλι ή λαγός στιφάδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, αφού τα βγάλουμε από τη μαρινάδα, τα πλύνουμε, τα στραγγίσουμε καλά και τα στεγνώσουμε με απορροφητικό χαρτί. Έπειτα προσθέτουμε και το σκόρδο.

Όταν σοταριστούν απ᾿ όλες τις πλευρές, τα σβήνουμε με το κρασί. 
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ, τη ντομάτα και ένα ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μισομαλακώσει το κρέας, 50΄- 55΄ περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Κουνέλι ή λαγός στιφάδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουνέλι ή λαγός στιφάδο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο άλλα 40΄με 50΄ περίπου, ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας και τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο νερό.

Εάν τα κρεμμυδάκια μαλακώσουν πριν δέσει η σάλτσα, τα στραγγίζουμε σε μια κατσαρόλα και δένουμε τη σάλτσα χωριστά.


Όταν δέσει, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό. 

Όταν σβήσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι.

Μερίδες: 6


28 σχόλια:

  1. Μαγηρεψα το φαγητο αλλα η συνταγη περιεχει καποια σφαλματα. 1) Η ποσοτητα της σαλτσας ειναι λιγη και την εξαφανησε την περισσοτερη στο βρασιμο. 2)Ο χρονος που προτεινεται για βρασιμο ειναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ μεγαλος. Ε οχι και 100 λεπτα για βρασιμο. Ουτε 50 λεπτα δεν θελει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Στάθη, όπως γράφω, ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ σκεπασμένο το φαγητό, (η εστία στη χαμηλότερη ρύθμιση που να διατηρείται ο βρασμός, γι᾿ αυτό και θέλει τόσο χρόνο).
      Από την άλλη μεριά ο χρόνος, ποικίλει ανάλογα με το ζώο που θα μαγειρέψουμε, την ηλικία του, το βάρος του και πως έχει εκτραφεί.
      Από αυτά που μου γράφεις, συμπεραίνω ότι μάλλον το έβρασες σε δυνατή φωτιά, οπότε σίγουρα χρειαζόταν λιγότερος χρόνος και περισσότερο νερό.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Την έκανα και μοσχομυρίζει το σπίτι!!!!! Λογικά θα είναι και τέλειο στην γεύση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι κρασι να χρησιμοποιησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε αν δεν έχεις λευκό ξηρό κρασί, βάλε οποιοδήποτε άλλο ξηρό έχεις.

      Διαγραφή
    2. Είναι πάμφθηνο το λευκό ξηρό!. Για να μην μαυρίσει περεταίρω με κόκκινο το φαγητό!.

      Διαγραφή
  4. Υπεροχή συνταγή μπράβο ευχάριστουμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Yπέροχη συνταγή Γιώτα, από την μαρινάδα έως το τελικό αποτέλεσμα τέλεια υλικά, και πολύ καλό αποτέλεσμα!!
    Σε ευχαριστούμε, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου χίλια ευχαριστώ, για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  6. Πολυ καλη συνταγη!!Την ακολουθησα σχεδον κατα γραμμα με αριστο αποτελεσμα.
    Εχω μια ερωτηση,η μαριναδα ταιριαζει σε αλλο ειδος κρεατος η μονο σε κουνελι,λαγο

    Μαρια Χ from Bethesda,Maryland

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Όσο για τη μαρινάδα, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε μοσχάρι, ενώ ταιριάζει πολύ και στο αρνί.

      Διαγραφή
  7. .την μαρινάδα δεν την πετάμε!
    Βάζουμε μέσα πράγματα που θα μαγειρευτούν με το φαί μια κάποια στιγμή, κάνει χρήματα!.

    Σε δυνατή φωτιά ελάχιστα πράγματα μαγειρεύετε!.
    Μια μέτρια φωτιά ψήνει ορθότερα σχεδόν όλα τα φαγητά!.

    Δεν μαγειρεύουμε στον ‘αυτόματο’ και με το χρονόμετρο στο χέρι!. Είμαστε συνεχώς εν επαφή μαζί του!. Δεν βγαίνουμε ραντεβού όταν μαγειρεύουμε, και μάλιστα στην κατσαρόλα!. Αλλιώς ψάχτε δικαιολογίες για το άνοστο, ωμό, καμένο, δύσμορφο!!!!....

    Από το χασάπικο, ζητώ τα κεφάλια συκώτια και νεφρά, που δεν θέλουν ενόσω τα πληρώνουν…….
    οι ‘μεγάλες’ «μαγείρισσες» και «μάγειροι»!. Έτσι μαγειρεύω λερναία Ύδρα με τουλάχιστον 3 κεφάλια!.
    Αυτά ‘τσακίζω!. Μάτια μυαλά γλώσσα μαγουλάκια!. Σίγουρα με τσιπουράκι!. …..είναι νόστιμο μωρέεεεεεε….. είτε κουνέλι, είτε λαγός, είτε μπόνο γάτος κατά ½ ορο!!!!!!!.............

    Antonis-team, ο μηχανικός και 53 χρόνια ερασιτέχνης μάγερας…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αντώνη, συνάδελφε ερασιτέχνη μάγερα, συμφωνώ μαζί σου, απλά η μαρινάδα μπαίνει ή όχι, ανάλογα με το φαγητό ή με τα υλικά της.
      Όσο για το μαγείρεμα συμφωνώ, στην ανάγκη ας κάψουμε δημοσίως τις χύτρες ταχύτητας.

      Διαγραφή
  8. Θα την κανω αυριο παραμονη Χριστουγεννων την βρισκω ευκολη θα σας πω το αποτελεσμα καλα Χριστουγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βούλα μου καλά Χριστούγεννα, περιμένω εντυπώσεις.

      Διαγραφή
  9. Διαβασα πολλες συνταγες μου φανηκε η ποιο ωραια Θα τηνκανω αυριο και θα επανελθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο δυο λεξεις: Απλα εξαιρετικη!

      Διαγραφή
  10. ΣΤΕΛΛΑ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΟΥ17 Ιουλίου 2016 - 2:41 μ.μ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΜΕ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου χαίρομαι πάρα πολύ που το ευχαριστηθήκατε.

      Διαγραφή
    2. Να το δοκιμασω με κοκκινο ημιγλυκο κρασί;

      Διαγραφή
    3. Φίλη μου επειδή δεν μου το ξεκαθαρίζεις, αν μου λες για τη μαρινάδα δεν βάζουμε κόκκινο κρασί, γιατί θα πάρει χρώμα το κουνέλι. Αν ρωτάς για το μαγείρεμα, το χρώμα δεν είναι πρόβλημα, απλά θα γίνει πιο γλυκό το φαγητό. Δοκίμασε και βλέπεις.

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστώ πάρα πολύ είναι μιά χαρά με κόκκινο κρασί! Μπράβο Γιώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν τυχόν μας κολλήσει υπάρχει κάποιος τρόπος να το σώσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μας κολλήσει το φαγητό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το μεταφέρουμε σε άλλη κατσαρόλα ή τηγάνι, χωρίς να ξύσουμε τον πάτο.

      Διαγραφή
  13. Ligo mperdeftika me to krasi. Gia tin marinada ti krasi kai ksidi xreazete? Kai gia to magirema ti krasi xreazete? Efxarusto ek ton proteron!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για την μαρινάδα βάζουμε λευκά και τα δύο, στο μαγείρεμα ότι έχουμε (καλύτερα λευκό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους