Φασολάδα κοκκινιστή

Φασολάδα κοκκινιστή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η φασολάδα είναι ένα από τα κλασικότερα παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας.
Φτιαγμένη με ντόπια ξερά φασόλια, είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου.
Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να την κάνουμε άσπρη, ή αλλιώς κοκκινιστή με τριμμένη ντοματούλα, που γίνεται μούρλια!

Φασολάδα κοκκινιστή με φρέσκια ντομάτα


 Υλικά

•    500 γραμ. ξερά φασόλια μέτρια
•    3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι
•    2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
•    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
•    1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


  Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. 

Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄. 
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. 

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. 
Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, κι έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά, και συμπληρώνουμε βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν. 
(Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας).

Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς την με ελιές και καπνιστή ρέγγα.

Το φρέσκο σπιτικό ψωμί, είναι υποχρεωτικό!

Μερίδες: 6



17 σχόλια:

  1. καλημερα αυτη την συνταγη την κανω ακριβως με αυτον τον τροπο.εινα πεντανοστιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή συνταγή ο μικρός μου τρελαίνεται για την φασολαδα αυτήν όλο μου ζητάει να του φτιάξω. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιοτατη φασολάδα. Ο αντρας μου δεν έτρωγε ποτε φασολάδα και όταν του έφτιαξα αυτή την συγκεκριμένη του άρεσε παρά πολύ, και από τότε τρώει και δεν δυσανασχετει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν χρειάζονται μούλιασμα τα φασόλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νατάσα Κομοτηνή5 Αυγούστου 2015 - 4:53 μ.μ.

    Πολύ ωραία η συνταγή σας, κι εγώ έτσι τα φτιάχνω,απαραιτήτως με φρέσκια ντοματούλα! Να σας ρωτήσω όμως, τι φασόλια χρησιμοποιείτε που δε θέλουν μούλιασμα και βράζουν σε ούτε μια ώρα;; Πρεσπών βιολογικά παίρνω εγώ και για να μαλακώσουν θέλουν μούλιασμα όλο το βράδυ, μία ώρα βράσιμο μόνα τους και άλλη μία ώρα τουλάχιστον βράσιμο με τα υπόλοιπα υλικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νατάσσα μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για τα φασόλια, συνήθως είναι τα συσκευασμένα του εμπορίου, από τα σούπερ μάρκετ, ή και τα χύμα, ανάλογα.

      Διαγραφή
  6. τηνβρισκω πολυ ωραια και αυριο θα την δοκιμασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται δεμένη συνταγή. Με μια μικρή ξερή φλούδα πορτοκαλιού η ποιότητα της γεύσης αυξάνεται. Έχετε μήπως τους χρόνους για χύτρα ταχύτητος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αναστάσιε, ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από τα φασόλια και στη χύτρα κυμαίνεται από 5' - 10' ή μπορεί και παραπάνω. Ξεκίνα βράζοντάς τα 4' - 5', άνοιξε τη χύτρα, δοκίμασε και βλέπεις.

      Διαγραφή
  8. Εγω βάζω Και πρασο χοντροκομμένο Και κοκκινη πιππερια επίσης άν προσθεσης κρύο νερο αυξάνετε ο χρονος βρασμου αλλα γίνεται Πιο χυλώμενη. Και λιγο χυμο απο λεμονι βοηθαει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ δε χρησιμοποιώ ντομάτα αλλά η συνταγή ειναι υπέροχη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία συνταγή, αλλά νομίζω ότι είναι λίγος ο χρόνος βρασίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου, όπως γράφω στη συνταγή: «Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας».

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους