Header Ads

Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή

Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καλοκαιρινή, πεντανόστιμη και πολύ ελαφριά πιτούλα, με σπιτικό, χωριάτικο φύλλο, που γίνεται ανάρπαστη ζεστή, αλλά και κρύα. 
Γίνεται εύκολα και με τα πιο απλά υλικά που υπάρχουν πάντα στην κουζίνα μας.
Αν την δοκιμάσετε, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα την ξαναφτιάξετε!


Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή


Υλικά

•   2 φύλλα σπιτικά (½ δόση ζύμης για χωριάτικο φύλλο) ή 2 φύλλα σφολιάτας του εμπορίου
•   800 γραμ. κολοκυθάκια τριμμένα
•   1 καρότο μεγάλο τριμμένο
•   2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα ή στο μούλτι
•   2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•   ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•   3 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
•   1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
•   100 γραμ. φέτα (τριμμένη με το χέρι) ή τρίμμα φέτας

•   50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•   3
κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•   2 αυγά
•   2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•   1 κουτ. γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
•   3 - 4
κουτ. σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•   1
κουτ. γλυκού αλάτι
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•   λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση


Ετοιμάζουμε την ζύμη για φύλλο, τη χωρίζουμε στα δύο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί. (Η συνταγή για το χωριάτικο φύλλο: Εδώ).
Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ώσπου να γίνει η ζύμη μας, τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τ᾿ αφήνουμε σε σουρωτήρι για 15΄, αφού τα πασπαλίσουμε και τ᾿ ανακατέψουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Στείβουμε καλά τα κολοκύθια, τα βάζουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού.
Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε τις δύο μπάλες ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε δυο φύλλα, με διάμετρο 33 εκατοστά. (Λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας).

Σε λαδωμένο, ρηχό ταψί για πίτες Ν°30, στρώνουμε το ένα φύλλο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι φροντίζοντας να πάει παντού.
Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο, αλείφοντάς το με λίγο ελαιόλαδο. Χαράζουμε σε τέσσερα κομμάτια, (κάνουμε σταυρό), ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτα.

Μερίδες: 8


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Τώρα πλέον δεν θα το αναβάλλω κάθε φορά που θα θέλω να φτιάξω κολοκυθόπιτα. Μόνο δύο φύλλα, με μια τρυφερή ζύμη που ανοίγει πολύ εύκολα. Τέλειο, τραγανό, με φοβερή γέμιση. Ευχαριστώ, γιατί έχω και δύο ζουζούνια στο σπίτι κι έτσι δεν μου μένει και πολύς χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάνσυ μου να χαίρεσαι τα παιδάκια σου. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η κολοκυθόπιτα.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.