Μοσχάρι λεμονάτο

Μοσχάρι λεμονάτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το λεμονάτο, είναι από τα φαγητά, που αρέσουν στους περισσότερους και πιο πολύ στα παιδιά.
Με την πηχτή σαλτσούλα του και παρέα μ᾿ ένα σπυρωτό ρυζάκι, είναι ιδανικό για όλες τις περιστάσεις.
Φτιάξτε το, με μαλακό κομμάτι μοσχαριού, και θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας.



Μοσχάρι λεμονάτο


Υλικά

•    1 κιλό μοσχάρι

•    2 μέτρια κρεμμύδια
•    2 - 3 σκελίδες σκόρδο
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    2 λεμόνια (το χυμό τους)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ ή αλεύρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Μοσχάρι λεμονάτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι λεμονάτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε.
Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.


Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει σχεδόν, το κρέας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45'.
Μοσχάρι λεμονάτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μοσχάρι λεμονάτο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, για 20' με 25', μέχρι να μαλακώσει το κρέας, (ελέγχοντας για νερό, κατά διαστήματα).

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, παίρνουμε λίγο απ᾿ το ζουμί, το βάζουμε σ᾿ ένα φλυτζάνι, διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 
Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει 4'- 5' ακόμη, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του.

Το σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές, ή ρύζι σπυρωτό, ή ακόμη καλύτερα και με τα δύο. 

Το περιχύνουμε με την σάλτσα του κρέατος.

-- Ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από το μέρος του ζώου που προέρχεται το κρέας, που χρησιμοποιήσαμε.
Συνήθως το μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, ενώ το κιλότο και η ελιά λιγότερο.


Μερίδες: 4


48 σχόλια:

  1. το αποτελεσμα ηταν υπεροχο :) ευχαριστω για την συνταγη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω το εχω φτιαξει με πατατες .Αφου ετοιμασω το κρεας, προσθετω τις πατατες(δεν βαζω σκορδο) τις σκεπαζω με νερο και βραζω στη χυτρα. Αυτο ειναι ολο.Υ-Π-Ε-Ρ-Ο-Χ-Ο.Το τελειο φαγακι για την Κυριακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ, ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ-ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ- ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστώ κι εγω με τη σειρα μου, πολυ ωραιο και ευκολο φαγητό.
    έβαλα ξύδι αντί για κρασί, γιατί α) δεν είχα κρασί, και β) γιατί έτσι κάνω το σοφρίτο, το ξίδι εξουδετερώνει το σκόρδο και δε μυρίζει ούτε το ένα ουτε το αλλο. επίσης νομίζω οτι το ξίδι μαλακώνει το κρέας. τα σχόλια που ακούστηκαν στο τραπέζι ήταν σεξουαλικού περιεχομένου και δε θα τα παραθεσω.
    ευχαριστουμε πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο. Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ Η ΑΛΕΥΡΙ ΒΑΖΩ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το εφτιαξα σημερα. Τελειο! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε, κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αύριο θα κάνω το λεμονατο αλλά στη χύτρα. Το λεμόνι να το βάλω πριν την κλείσω μετά το κρασί η' στο τέλος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου καλύτερα να το βάλεις στο τέλος, όταν ανοίξεις τη χύτρα, και άφησέ το λίγο να βράσει με ανοιχτό το καπάκι.

      Διαγραφή
    2. Δεν θα βάλω σκόρδο ...μπορώ να βάλω μπαχαρι??

      Διαγραφή
    3. Γιατί όχι, αν σου αρέσει το μπαχάρι βάλε. Καλές γιορτές και σε σένα.

      Διαγραφή
  11. Σε ευχαριστώ πολυ γιωτα μου! Χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία σε όλους! ! Και νόστιμα φαγητά! !! Χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έκανα το μοσχαράκι τα Χριστούγεννα και απλώς δεν έμεινε ούτε για δείγμα! !!! Φτιαχτε το!!! Συγχαρητήρια για την συνταγή! Την έκανα τελικά όπως αναγράφεται απλώς χωρίς σκόρδο. Και πάλι τέλειο ο ο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε. Σου εύχομαι καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  13. το κρασι που χρησιμοποιουμε ειναι κοκκινο ξηρο να φανταστω,σωστα?
    ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχουμε, είναι καλύτερα να βάλουμε λευκό ξηρό κρασί, γιατί με το κόκκινο θα σκουρύνει πολύ η σάλτσα μας.

      Διαγραφή
  14. Το μαγείρεψα σήμερα και ήταν τέλειο!! Εγώ έβαλα λίγα μπαχάρια και φύλλα δάφνης κατά το βράσιμο και το συνόδεψα με ριζότο λαχανικών! Ευχαριστώ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο! Εγώ πρόσθεσα και μία κονσέρβα μανιτάρια και θα το συνοδέψω με πουρέ πατάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ειναι πολυ ωραιο φαγητο.εγω σημερα προσθεσα ρετσινα αντι για κρασι.νοστιμοτατο.Ευαγγελία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με τον ίδιο τρόπο κάνω την μοσχαρίσια γλώσσα μόνο που την αφήνω να "βράσει" στο ζουμί της περίπου 3-4 ώρες για να μαλακώσει τελείως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από τις λίγες φορές που μία συνταγή χωρίς ΚΑΜΙΑ αλλαγή πραγματικά αξίζει!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μπορειτε αν θελετε να προσθεσετε αντι για χυμο 2 λεμονιων ενα λεμονι και το ξυσμα του και μισο χυμο απο πορτοκαλι ..γλυκαινει και παιρνει υπεροχο αρωμα ..η συνταγη πραγματικα ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ .. σας ευχαριστουμε πολυ που την μοιραστοικατε μαζι μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ωραίο πραγματικά. Το έφαγε και ο άντρας μου που είναι δύσκολος στο φαγητό!!!! Δεν έμεινε τίποτα στην κατσαρόλα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σας ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εσεις τι κομματι μοσχαριου βαλατε? στη χυτρα ποση ωρα θελει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θάλεια μου για το λεμονάτο, χρησιμοποιώ νουά, σπάλα ή ποντίκι. Για πιο αναλυτικά δες εδώ: Μοσχάρι - σε ποιά κομμάτια κόβεται - τρόποι μαγειρέματος . Όσο για το χρόνο μαγειρέματος, εξαρτάται από το κομμάτι του ζώου, την ηλικία του, την εκτροφή του, αλλά και τη χύτρα μας, καθώς και την θερμοκρασία που θα επιλέξουμε.

      Διαγραφή
  23. Τέλειο το φαγητό... Είμαι καινούργια μαγειρισσα και ο άντρας μου έπαθε την πλάκα του... Ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΕΓΩ ΒΑΖΩ ΚΑΙ 2 ΦΎΛΛΑ ΔΆΦΝΗ ΚΑΙ 1 ΚΎΒΟ ΛΑΧΑΝΙΚΏΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ έβαλα 4 κόκκους μπαχάρι, λίγο δεντρολίβανο, λίγη πάπρικα, λίγο κάρυ και λίγο κουρκουμά, μείωσα όμως την ποσότητα του λεμονιού στο μισό. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, δεν περιγράφεται!

      Διαγραφή
  25. Φανταστικοοοοο!!!! Γλυφουμε τα δαχτυλα μας :D
    Ευχαριστουμε για την υπεροχη συνταγη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Υπέροχη συνταγή! Την έκανα χθες.
    Ευχαριστούμε πολύ!! Νοστιμότατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καιρό έψαχνα συνταγή για λεμονατο και αυτή μου τράβηξε πολύ την προσοχή. Αν κρίνω από τα σχόλια πρέπει να είναι τέλειο θα το φτιάξω και θα σας πω και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευχαριστω παρα πολυ για την συνταγημτο εφτιαξα και βγηκε τελειο...
    Εχω φτιαξει κι αλλες συνταγες σας και πραγματικα μπραβο για ολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Είναι τέλειο έβαλα ένα κρεμμύδι και άσπρο πιπέρι υπέροχο παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Θα την φτιαξω σημερα και θα επιστρεψω με πιρουνακια Εθχαριστουμε για τις ωραιες συνταγες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το έκανα με στήθος μοσχαρι και το έσβησα με ουίσκι, λουκούμι! Πολλά μπρ´αβο για άλλη μία φορα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Έτσι το φτιάχνω και εγώ, με λίγες διαφορές. Λάδι βάλω 3/4 προς 1 φλ., μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο ρίχνω και ένα καρότο (μεγάλο) κομμένο σε φέτες, όσο τσιγαρίζονται όλα αυτά ρίχνω φρεσκοτριμμένα μπούκοβο και πιπέρι μαύρο, σβήνω με ροζέ ημίγλυκο κρασί και τα λεμόνια τα ρίχνω λίγο πριν το τέλος μαζί με ρίγανη.
    Τέλεια συνταγή!~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καταπληκτική και πολύ εύκολη συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολύ ωραία συνταγή και το αποτέλεσμα καταπληκτικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους