Πιθανόν η νοστιμότερη πίτα που υπάρχει.
Φτιάξτε τη και δοκιμάστε τον υπέροχο συνδυασμό κιμά και πράσου.
Μάλιστα με το χωριάτικο φύλλο, είναι σίγουρο ότι θα απογειώσει τη γεύση και την απόλαυσή σας.
Και το βασικότερο, αρέσει πολύ στα παιδιά!
Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Υλικά
Για το φύλλο
• 250 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml. χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Για τον κιμά
• 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
• 200 γραμ. χοιρινός κιμάς
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 4 πράσα σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 καρότο τριμμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 2 αυγά
• 1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
• ½ φλυτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
• 1 κουτ. σούπας κοφτή σιμιγδάλι
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο
Εκτέλεση
Φτιάξτε τη και δοκιμάστε τον υπέροχο συνδυασμό κιμά και πράσου.
Μάλιστα με το χωριάτικο φύλλο, είναι σίγουρο ότι θα απογειώσει τη γεύση και την απόλαυσή σας.
Και το βασικότερο, αρέσει πολύ στα παιδιά!
Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Υλικά
Για το φύλλο
• 250 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 100 ml. χλιαρό νερό
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουτ. σούπας γάλα
• 1 αυγό
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Για τον κιμά
• 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
• 200 γραμ. χοιρινός κιμάς
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 4 πράσα σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 καρότο τριμμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 2 αυγά
• 1 φλυτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
• ½ φλυτζ. τσαγιού κασέρι, τριμμένο
• 1 κουτ. σούπας κοφτή σιμιγδάλι
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ). Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄ - 6΄ περίπου, απλώνοντάς τον με σπάτουλα, διαλύοντας τους σβόλους. Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε επιπλέον για 3΄ περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε τα σβήνουμε με το κρασί. |
|
Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε τον
πελτέ, το καρότο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο,
το μπαχάρι, το γάλα και νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 35΄- 40΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του. |
|
Σ᾿ ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις δυο κουταλιές
βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα με τον μαϊντανό, μέχρι να πιούνε τελείως
τα υγρά που θα βγάλουν. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, τ᾿ ανακατεύουμε και τ᾿ αφήνουμε για λίγο να παγώσουν. |
|
Έπειτα ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το σιμιγδάλι και τ᾿ αυγά, ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τα δυο φύλλα. Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°36, μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει. |
|
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω. Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε το φύλλο που περισσεύει. |
|
Με τον πλάστη, απλώνουμε πάνω στο ταψί και το δεύτερο φύλλο, κι αν είναι μεγαλύτερο απ᾿ το ταψί, το κόβουμε με τον πλάστη. Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντας τα κόθρο γύρω - γύρω. |
|
Λαδώνουμε πολύ καλά το φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα
δάχτυλα, με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C
στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 40'με 50', μέχρι να
ροδίσει καλά η κιμαδόπιτα. Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, όσο και ως κύριο φαγητό και τρώγεται και ζεστή και κρύα. |
16 Σχόλια
H KIMADOPITA HTAN FOVERH OPWS KAI OLA TA FAGHTA POU EXW DOKIMASEI APO TO SITE.PETUXAINOUN OLA KAI EINAI PENTANOSTIMA.MPRAVO
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικη η κιμαδοπιτα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην εχω φτιαξει αρκετες φορες και εχει φαγωθει απο ολους ευχαριστα!!!!
Συνεχιστε να ανεβαζετε και αλλες παραδοσιακες συνταγες..
Ευχαριστουμε!
Μαρία μου εγώ σ' ευχαριστώ, χαίρομαι πολύ, που σου άρεσε η πιτούλα.
ΔιαγραφήΤην εφτιαξα και ειναι ΤΕΛΕΙΑ!!! Συγχαρητηρια για ολες τις συνταγες σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΜου ανοίξατε την όρεξη,αρχίζω και πεινάω.JOHNFS,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπαρχει συνταγη που να εχω φτιαξει απο το blog και να μην μου εχει βγει επιτυχημενη.. Χιλια μπραβο και χρονια πολλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά μου σ' ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά με υγεία.
ΔιαγραφήΚα Νικολαου εφτιαξα το γαλακτομπουρεκο σου και βγηκε τελειο μπραβο που μας γραφεις σωστα τις συνταγες,αυριο θα φτιαξω την κιμαδοπιτα για να την παω σε ενα τραπεζι ειμαι σιγουρη οτι θα μου ζητησουν την συνταγη,σε ευχαριστω και παλι πολλλα φιλια απο τη ΧΙΟ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκό. Χαιρετισμούς στην όμορφη Χίο.
Διαγραφήμόλις τώρα τρώω το 1ο κομμάτι !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι τέλειααααααα
https://s29.postimg.org/jrbh4xeuf/DSC02535.jpg
https://s29.postimg.org/td51l8607/DSC02536.jpg
https://s29.postimg.org/o4em13cyv/DSC02537.jpg
https://s29.postimg.org/6to792lbb/DSC02538.jpg
Αγαπητέ Αναστάσιε χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η κιμαδόπιτα. Εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποια από αυτές στο μπλογκ;
ΔιαγραφήΒεβαίως !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένα πρόβλημα !!!
Ευχαριστώ πολύ.
Διαγραφήη καλύτερη κιμαδόπιτα ever
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Πέτρο χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.