Header Ads

Ψάρια τηγανιτά σαβόρο

Ψάρια τηγανιτά σαβόρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σαβόρο ή σαβούρα, λέγονται όλες οι σάλτσες που περιχύνονται σε κάποιο φαγητό και πιθανότατα το όνομα, να προέρχεται από το λατινικό savor που σημαίνει νόστιμο.
Πρόκειται για μια σάλτσα από ξύδι, ελαιόλαδο, αλεύρι, σκόρδο και δεντρολίβανο, που επινοήθηκε για να

μπορούν οι παλιές νοικοκυρές, να διατηρούν τα ψάρια για περίπου μια βδομάδα, τις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία.

Ψάρια τηγανιτά σε σάλτσα ντομάτας


Υλικά

•     1 - 1 ½ κιλό ψάρια (
γαύρο, σαρδέλες, μαρίδες, γόπες ή κουτσομούρες)
•     αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
•     ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•     1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•     5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•     1 κουτ. σούπας αλεύρι
•     1 κρασοπότηρο ξύδι ή κρασί
•     ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•     3 - 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•     1
κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•     ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•     2 - 3 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
•     2 - 3 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
•     2 - 3 φύλλα δάφνης
•     αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•     ½ κούπα νερό

Εκτέλεση


Ψάρια τηγανιτά σαβόρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψάρια τηγανιτά σαβόρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Τα αλευρώνουμε, τα τηγανίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο ή τα βάζουμε κατευθείαν και
με τη σειρά σε ένα πυρέξ ή σε ταψί.
Ψάρια τηγανιτά σαβόρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψάρια τηγανιτά σαβόρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στο ίδιο τηγάνι, αφού πρώτα πετάξουμε το λάδι από τα ψάρια, ή σε πλασωτέ κατσαρόλα, ρίχνουμε φρέσκο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι (κοσκινίζοντάς το μ᾿ ένα σουρωτήρι για να μη μας σβολιάσει) και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Ψάρια τηγανιτά σαβόρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψάρια τηγανιτά σαβόρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μετά ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, το μαϊντανό, τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο και το νερό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10' λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να δέσει. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό).
Ψάρια τηγανιτά σαβόρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψάρια τηγανιτά σαβόρο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ετοιμαστεί η σάλτσα, την περιχύνουμε στα ψάρια, έτσι ώστε να καλυφθούν.
Το σαβόρο μας είναι έτοιμο και μπορούμε να το φάμε ζεστό, αν και είναι πολύ ωραιότερο να το φάμε την άλλη μέρα, κρύο.


Για μένα το καλύτερο ψάρι για σαβόρο είναι ο γαύρος. Δοκιμάστε το και πέστε μου!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια