Header Ads

Αυγά ογκρατέν

Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μια πολύ παλιά συνταγή, που φτιάχνανε οι νοικοκυρές τις περιόδους που περισσεύανε πολλά αυγά και ειδικά μετά το Πάσχα.
Η αρχική συνταγή δεν είχε μπέικον, το πρόσθεσα εγώ επειδή μας άρεσε, κι από τότε έμεινε. Αλλιώς μπορούμε να το κάνουμε με χωριάτικα λουκάνικα.

Βρασμένα αυγά ογκρατέν με μπέικον


Υλικά

•    10 αυγά βραστά σφιχτά
•    5 - 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
•    2 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
•    130 γραμ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    1 - 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη για επικάλυψη

    Για την μπεσαμέλ

•    1 λίτρο γάλα
•    4 κουτ. σούπας κοφτές κόρν φλάουρ
•    3 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
•    80 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
•    2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•    μοσχοκάρυδο - αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα αυγά σφιχτά,  για περίπου 13' - 14', τα παγώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε.
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ' ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το μπέικον, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα.
Όταν πιει τελείως τα υγρά του, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 10'.
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Δείτε κι αυτά: Αυγά βραστά τουρσί
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. (Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η κρέμα, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός, ή τον αυγοδάρτη και θα είναι εντάξει).
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυράντοχο σκεύος (πυρέξ) και απλώνουμε στον πάτο 2 κουταλιές από την μπεσαμέλ.
Βάζουμε τ' αυγά κομμένα σε μικρά κομμάτια στο πυρέξ, τ' αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μπέικον με τα λαχανικά και το μισό κεφαλοτύρι.
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα ρίχνουμε τη μισή μπεσαμέλ, το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και τ' ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε καλά το μείγμα και απλώνουμε πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυγά ογκρατέν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 - 200°C για 30' - 35' περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο, κι αν δεν κρατιόμαστε το σερβίρουμε καυτό με μεγάλο κουτάλι, αλλιώς τ' αφήνουμε 20' - 30' να σφίξει και το σερβίρουμε σε κομμάτια.

Δείτε επίσης: Κουνουπίδι ογκρατέν

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, δεν την έχω ξαναδεί, πρέπει να είναι πολύ νόστιμο
    το τελικό αποτέλεσμα!!
    Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.