Σοκολατάκια με τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν

Σοκολατάκια με τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η συνταγή γι' αυτά τα υπέροχα σοκολατάκια, είναι της θείας μου της Βιβής, που τα φτιάχνει, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, για τη γιορτή του θείου μου του Γιάννη.
Μου τη θύμισε η κόρη της, η αγαπημένη μου ξαδέλφη η Αθηνά, όταν με πήρε τηλέφωνο την Πρωτοχρονιά, για τα χρόνια πολλά.



Σοκολατάκια από μελομακάρονα, μαρμελάδα και τριμμένο καρύδι


Υλικά

•   1 κιλό μελομακάρονα θρυματισμένα με τα χέρια
•   350 - 380 γραμ. μαρμελάδα μανταρίνι ή πορτοκάλι (1 φλ. τσαγιού περίπου)
•   150 γραμ. καρυδόψυχα τριμμένη (1½ φλ. τσαγιού)
•   70 γραμ. σοκολάτα τρούφα
•   1 πρέζα κανέλλα και γαρύφαλλο
•   700 γραμ. κουβερτούρα

•   1 κουτ. γλυκού αραβοσιτέλαιο 
•   σπασμένο καρύδι ή τρούφα για επικάλυψη
•   κονιάκ ή ροδόνερο

Εκτέλεση


Σ' ένα μπολ, ρίχνουμε τα τριμμένα μελομακάρονα, το καρύδι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, την τρούφα και τα δύο τρίτα από τη μαρμελάδα.

Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά, προσθέτοντας μαρμελάδα (αν χρειαστεί), μέχρι να πετύχουμε ένα μείγμα που δεν πρέπει να είναι σφιχτό, αλλά να είναι τόσο γλασερό που να πλάθεται.
Σοκολατάκια με τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σοκολατάκια με τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει, ώστε να πλάθονται τα σοκολατάκια πιο εύκολα.

Σε μπεν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα μαζί με το λάδι να λιώσει και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σοκολατάκια με τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σοκολατάκια με τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μείγμα, με τις παλάμες μας το κάνουμε μπαλάκι ή μακρόστενο μπαστούνι, το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα και χρησιμοποιώντας δύο πηρούνια, το κυλάμε μέσα στην κουβερτούρα.

Αφού πάρει παντού σοκολάτα, το βγάζουμε με το ένα πηρούνι, σκουπίζοντας με το άλλο τη σοκολάτα που τρέχει και το τοποθετούμε σ' ένα μεγάλο δίσκο ή λαμαρίνα, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.


Όταν τα τελειώσουμε όλα, αν θέλουμε, τα γαρνίρουμε με κομμένο καρύδι ή τρούφα.
Σοκολατάκια με τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σοκολατάκια με τα μελομακάρονα που μας περίσσεψαν - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα βάζουμε στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες να σφίξει η σοκολάτα και μετά τρώμε το πολύ μέχρι 3 σοκολατάκια κάθε φορά.

-- Η ποσότητα της μαρμελάδας, εξαρτάται από το πόσο σιροπιασμένα ή στεγνά, ήταν τα μελομακάρονά μας.


-- Όσο πιο γλασερό κάνουμε το μείγμα μας, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα σοκολατάκια μας.


-- Ιδανικά θα αγγαρέψουμε τον ή την σύζυγο να βοηθήσει, ώστε ο ένας να πλάθει, κι ο άλλος να τα τυλίγει στη σοκολάτα.


-- Για να πλάσουμε πιο εύκολα τα σοκολατάκια, βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο κονιάκ ή ροδόνερο.


Αφιερωμένα στην Αθηνά και στη φίλη μου τη Ρένα, που έχουμε το ίδιο πάθος για τη σοκολάτα.


3 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Βάσω μου καλημέρα, πραγματικά γίνονται απίθανα και θυμίζουν πάρα πολύ ... σοκολατάκια ζαχαροπλαστείου.

      Διαγραφή
  2. Ειναι φανταστικα, ευκολα,γευστικα. Τα εφτιαξα και ξετρελαθηκαν μικροι μεγαλοι. Συγχρητηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.