Τα ψητά κυδώνια είναι ένα πάρα πολύ νόστιμο γλυκό, που γίνεται και πολύ εύκολα.
Στη γεύση θυμίζουν το γλυκό του κουταλιού, μόνο που αυτά έχουν πιο ζελεδένιο σιρόπι.
Αν σας αρέσουν τα κυδώνια, θα τα λατρέψετε. Απλά βάλτε τα στο φούρνο για ψήσιμο και απολαύστε την ξεχωριστή και πλούσια γεύση τους.
Υλικά
• 4 - 5 κυδώνια (1,4 κιλά ακαθάριστα - 1 κιλό καθαρισμένα)
• 900 γραμ. ζάχαρη
• 450 γραμ. νερό
• 4 - 5 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 3 - 4 κουτ. σούπας τεντούρα ή κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Στη γεύση θυμίζουν το γλυκό του κουταλιού, μόνο που αυτά έχουν πιο ζελεδένιο σιρόπι.
Αν σας αρέσουν τα κυδώνια, θα τα λατρέψετε. Απλά βάλτε τα στο φούρνο για ψήσιμο και απολαύστε την ξεχωριστή και πλούσια γεύση τους.
Κυδώνια ψητά με μπαχαρικά και τεντούρα
Υλικά
• 4 - 5 κυδώνια (1,4 κιλά ακαθάριστα - 1 κιλό καθαρισμένα)
• 900 γραμ. ζάχαρη
• 450 γραμ. νερό
• 4 - 5 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 3 - 4 κουτ. σούπας τεντούρα ή κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε πρώτα στα τέσσερα και μετά στα οχτώ. Έπειτα καθαρίζουμε τις φλούδες και αφαιρούμε τις καρδιές με τα κουκούτσια, αλλά και το σκληρό που τα περιβάλλει. | |
Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε νερό, με το χυμό του μισού λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Όταν τα καθαρίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε καλά σε τρυπητό και τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ ή σε ένα ρηχό ταψάκι, το ένα πλάι στο άλλο στριμωχτά. Σκεπάζουμε τα κυδώνια με τη ζάχαρη, ρίχνουμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα, το κονιάκ ή την τεντούρα (αν βάλουμε) και τέλος το νερό. |
|
Σκεπάζουμε με καπάκι ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°- 200°C (ανάλογα την κουζίνα μας) στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα σκεπασμένα. Έπειτα ξεσκεπάζουμε το σκεύος, γυρίζουμε τα κυδώνια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να δέσει ελαφρά το σιρόπι τους. | |
Όταν είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε αποστειρωμένο βάζο, τα σκεπάζουμε με το σιρόπι τους, τα σφραγίζουμε και τα αποδογυρίζουμε πάνω σε μια πετσέτα, μέχρι να κρυώσουν. Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με γιαούρτι ή και με παγωτό. -- Εκτός από ψητά τα κυδώνια, μπορούμε να τα κάνουμε κι ένα ωραιότατο Κυδωνόπαστο. |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.