Header Ads

Κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο

Κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα πολύ ωραίο καλοκαιρινό φαγητό, που γίνεται πολύ εύκολα και είναι εξαιρετικά νόστιμο και πολύ υγιεινό.
Στην ουσία πρόκειται για μια πιο ελαφριά παραλλαγή του μπριάμ, με πολύ λιγότερα λαχανικά, που δεν τα περνάμε από το τηγάνι.
Ότι πρέπει γι' αυτούς που δεν αγαπούν τις μελιτζάνες.


Κολοκυθάκια με πατάτες κοκκινιστά στο φούρνο


Υλικά

•   600 700 γραμ. κολοκυθάκια χοντροκομμένα
•   1 κιλό πατάτες
•   3 - 4 ώριμες ντομάτες (800 γρ. περίπου) περασμένες στο μούλτι

•   1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•   4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•   ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•   1 κουτ. σούπας δυόσμο 
•   ⅔ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   1 κρασοπότηρο νερό  
•   1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•   ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη

•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη
 
Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες στα 6, ή σε μεγάλες μπουκιές.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κολοκύθια, τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 5΄ - 6', σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν.

Κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το δυόσμο, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το νερό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και τ' αφήνουμε πάνω στη φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση.
Κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν αρχίσει ο βρασμός, μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα ταψί Νο 36 (36 εκ. διάμετρο) και το βάζουμε στο φούρνο, στην τελευταία σχάρα (την πιο χαμηλή).
Κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα στο φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, πάνω - κάτω, για 1 - 1½ ώρα, (ανάλογα με την ένταση της κουζίνας μας), μέχρι να ψηθεί καλά το φαγητό και να πιεί τα υγρά του.

Το σερβίρουμε ζεστό με φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλλά μπορούμε άνετα να το φάμε και κρύο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια