Το χοιρινό, επειδή είναι μαλακό και τρυφερό, είναι από τα κρέατα που αρέσουν στους περισσότερους και πιο πολύ στα παιδιά.
Ο συνδυασμός του με πατάτες τηγανιτές, που έχουν πάρει μια βράση μαζί και έχουν μελώσει, είναι το κάτι άλλο.
Φτιάξτε το και θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας.
Υλικά
• 1200 γραμ. χοιρινό μπούτι ή σπάλα
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 - 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ ή αλεύρι
• 5 πατάτες
Εκτέλεση
Ο συνδυασμός του με πατάτες τηγανιτές, που έχουν πάρει μια βράση μαζί και έχουν μελώσει, είναι το κάτι άλλο.
Φτιάξτε το και θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας.
Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας με μελωμένες πατάτες
Υλικά
• 1200 γραμ. χοιρινό μπούτι ή σπάλα
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 - 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κρασοπότηρο κρασί
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ ή αλεύρι
• 5 πατάτες
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μπαστούνια και τις τηγανίζουμε. Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. |
|
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (πλασωτέ) βάζουμε το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε. Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το αλατοπίπερο, τη ρίγανη και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει σχεδόν, το κρέας. |
|
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 45' - 50'
περίπου, μέχρι να γίνει το κρέας, ελέγχοντας για νερό κατά διαστήματα,
φροντίζοντας στο τέλος να μείνει με ελάχιστο ζουμί. Πέντε λεπτά πριν το τέλος, παίρνουμε λίγο απ᾿ το ζουμί, το βάζουμε σ᾿ ένα φλυτζάνι, διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει 4'- 5' ακόμη, ρίχνουμε τις πατάτες και σβήνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε να μελώσει για 1' - 2' και το σερβίρουμε. -- Ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από το πόσο μαλακό είναι το κρέας που έχουμε. Μερίδες: 4 |
15 Σχόλια
γεια στα χερακια σου λουκουμι βγηκε!!!! απλα εγω προσθεσα και 2 καροτακια σε ροδελες
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελειο ειναι η δευτερη φορα που θα το φτιαξω ειναι πολυ νοστιμο και τα πιτσιρικια μου το τρωνε ολο ΜΠΡΑΒΟ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το δοκιμασο σημερα και εαν μου αρεσει θα το ξαναφτιαξω ευχαρηστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο!!1000 μπραβο,ειμαι καλοφαγας και αυτο ειναι πραγματικα ενα πολυ καλο φαγητο,το μαγειρεψα στα πεθερικα μου και πραγματικα τα πιρουνια πηραν φωτια,ευγε για το site,παραδοσιακες απλες και νοστιμες συνταγες οπως τα φαγητα της γιαγιας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμασω το σαββατοκύριακο ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σας με έσωσε κ με έβγαλε ασπροπρόσωπη σε τραπέζι που ειχα. Ευχαριστώ θερμά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε.
Διαγραφήτελειο εβαλα μανιταρια και στο τελος εριξα κοματακια κεφαλοτυρι ονειρο ηταν
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Νίκο πολύ καλή ιδέα, θα τη δοκιμάσω σίγουρα.
ΔιαγραφήΕπειδη πρεπει να κανω πατατες στον φουρνο και οχι τηγανιτες (ειμαι στρατιωτης μαγειρας :p) αμα ριξω το ζουμι οταν βρασει μαζι με το κρεας και τις πατατες σε ενα ταψι και στον φουρνο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θέλεις μπορείς να το κάνεις και με ψητές πατάτες. Ετοίμασε κανονικά το κρέας, ψήσε χωριστά τις πατάτες, κι όταν ετοιμαστούνε και τα δύο, ρίξε το κρέας με τα ζουμιά του στο ταψί με τις ζεστές πατάτες. Αν έχει πολλά ζουμιά φούρνισέ το για λίγο, μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και σέρβιρέ το. Αν δεν έχει, σβήσε τό φούρνο, βάλε μέσα το ταψί για 3' λεπτά και μετά το σερβίρεις.
ΔιαγραφήΜπράβο σας για την υπέροχη συνταγή σας. Έγινε το αγαπημένο φαγητό της οικογένειάς μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε.
ΔιαγραφήΑυτη η συνταγή ,εδω και χρονια ανεκτιμητη αξια! Ειναι στο ΤΟΠ 5 μας. Την περιμενουν ολοι με λαχταρα. Τα συγχαρητήριά μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.