Ίσως ο νοστιμότερος μεζές που υπάρχει στον κόσμο.
Χωρίς γιαούρτι, έχουμε ένα καταπληκτικό νηστίσιμο πιάτο, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Αλλά και με τη σάλτσα τους δεμένη με γιαουρτάκι, πάλι όνειρο είναι.
Σίγουρα δεν πρόκειται να σας φτάσουν, όσες πικάντικες γαρίδες κι αν φτιάξετε!!!
Υλικά
• 1200 γραμ. γαρίδες (ακαθάριστες)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες ψιλοκομμένες
• 2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 2 κουτ. γλυκού κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 πρέζες ζάχαρη
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 2 κρασοπότηρα νερό
• 200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι (4 κουτ. σούπας)
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό κάρυ
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Χωρίς γιαούρτι, έχουμε ένα καταπληκτικό νηστίσιμο πιάτο, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Αλλά και με τη σάλτσα τους δεμένη με γιαουρτάκι, πάλι όνειρο είναι.
Σίγουρα δεν πρόκειται να σας φτάσουν, όσες πικάντικες γαρίδες κι αν φτιάξετε!!!
Γαρίδες κοκκινιστές, νηστίσιμες ή με γιαούρτι
Υλικά
• 1200 γραμ. γαρίδες (ακαθάριστες)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες ψιλοκομμένες
• 2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 2 κουτ. γλυκού κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 πρέζες ζάχαρη
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 2 κρασοπότηρα νερό
• 200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι (4 κουτ. σούπας)
• 1 κουτ. γλυκού κοφτό κάρυ
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. | |
Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε τις γαρίδες για 1'- 2'. Με μια τρυπητή κουτάλα, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη. |
|
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι σε αυτό που έμεινε από τις γαρίδες και σοτάρουμε τα κρεμύδια για 4' - 5', μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τη ντομάτα, την πάστα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, 1 κρασοπότηρο νερό και σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε τη σάλτσα για 5' περίπου. |
|
Όταν πιει τα υγρά της, διαλύουμε σ᾿ ένα κρασοπότηρο νερό το αλεύρι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και τ᾿ ανακατεύουμε. | |
Όταν πάρει δύο βράσεις, ρίχνουμε τις γαρίδες και το κάρυ και τα βράζουμε για 1'- 2', μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. | |
Μέχρι αυτό το σημείο, έχουμε ένα πεντανόστιμο και νηστίσιμο πιάτο. Αν όμως θέλουμε, μπορούμε λίγο πριν το σβήσουμε, να προσθέσουμε λίγο γιαούρτι, ώστε να δέσει περισσότερο η σάλτσα μας. |
|
Ρίχνουμε λοιπόν το γιαούρτι, ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. | |
Ανακατεύουμε λίγο ακόμη και όταν η σάλτσα δέσει καλά, το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας. Το αφήνουμε να σταθεί 1' και το σερβίρουμε. -- Μπορούμε να σερβίρουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους, όπως στην αριστερή φωτογραφία ή να τις σερβίρουμε στραγγισμένες με τρυπητή κουτάλα, όπως στη δεξιά και να σερβίρουμε τη σάλτσα χωριστά, σ' ένα μπολάκι. |
5 Σχόλια
Μπορουμε αντι για γαριδες να χρησιμοποιησουμε καλαμαρακια σ αυτη την συνταγη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι φίλη μου, δεν νομίζω.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Εξαιρετική συνταγή! Την έφτιαξα με καραβίδες και έγινε φανταστική!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι γαρίδες είναι πικρές λιγάκι ή εγώ δεν τις βγάζω καλά το μαύρο εντεράκι;Την μια φορά βγήκαν τέλειες.Σήμερα που ξαναέκανα βγήκαν λίγο πικρές.Η σαλτσα όμως νόστιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου να είναι πικρές οι γαρίδες δεν μου έχει τύχει ποτέ, οπότε μάλλον είναι το δεύτερο.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.