Ανάλογα για ποια χρήση τη θέλουμε, μπορούμε να την φτιάξουμε μόνο με γάλα (αντικαταστούμε την κρέμα με γάλα), ή αλλάζοντας τις αναλογίες στο κορν φλάουρ με το αλεύρι.
Για να φτιάξουμε κρέμα σοκολάτας, αφαιρούμε τη βανίλια και προσθέτουμε στο τέλος την κουβερτούρα.
Υλικά
• 300 ml. γάλα φρέσκο
• 200 ml. κρέμα γάλακτος 35% ή 36%
• 90 γραμ. ζάχαρη (4 κουτ. σούπας)
• 1 αυγό
• 3 κρόκους αυγών
• 30 γραμ. κορν φλάουρ (3 κουτ. σούπας)
• 10 γραμ. αλεύρι (1 κουτ. σούπας κοφτή)
• 1 μπαστουνάκι φρέσκια βανίλια ή 2 βανίλιες σκόνη
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
Για κρέμα σοκολάτας
• 125 γραμ. κουβερτούρα ή 4 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
• 2 - 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε κρέμα σοκολάτας, αφαιρούμε τη βανίλια και προσθέτουμε στο τέλος την κουβερτούρα.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής (πατισερί) βασική συνταγή
Υλικά
• 300 ml. γάλα φρέσκο
• 200 ml. κρέμα γάλακτος 35% ή 36%
• 90 γραμ. ζάχαρη (4 κουτ. σούπας)
• 1 αυγό
• 3 κρόκους αυγών
• 30 γραμ. κορν φλάουρ (3 κουτ. σούπας)
• 10 γραμ. αλεύρι (1 κουτ. σούπας κοφτή)
• 1 μπαστουνάκι φρέσκια βανίλια ή 2 βανίλιες σκόνη
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
Για κρέμα σοκολάτας
• 125 γραμ. κουβερτούρα ή 4 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
• 2 - 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αυγό, τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το αλάτι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε για 2' - 3', μέχρι να ενωθούν τα υλικά. | |
Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Όταν ζεσταθούν ελαφρά, ρίχνουμε μια κουτάλα από το ζεστό μείγμα γάλακτος και κρέμας στο μείγμα των αυγών. | |
Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. | |
Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ενσωματωθεί. |
|
Έπειτα, τοποθετούμε (χωρίς να καούμε), μια μεμβράνη που να ακουμπάει πάνω στην κρέμα, για να μην "πιάσει" κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει. | |
Για να κάνουμε την κρέμα σοκολατένια, δεν βάζουμε βανίλια, αλλά μαζί με το βούτυρο ρίχνουμε 125 γραμ. κουβερτούρα και 2 - 3 κουτ. σούπας ζάχαρη ακόμη. | |
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα με το βούτυρο και να ενσωματωθούν στην κρέμα. | |
Έπειτα,
τοποθετούμε μια μεμβράνη που να ακουμπάει πάνω στην
κρέμα, για να μην "πιάσει" κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν οι κρέμες έρθουν σε θερµοκρασία δωµατίου, τις φυλάµε σκεπασμένες με την μεμβράνη στο ψυγείο, µέχρι να τις χρησιµοποιήσουµε. Λίγο πριν τις χρησιμοποιήσουμε, για να γίνουν πιο αφράτες, τις χτυπάμε για λίγο με τον αυγοδάρτη. -- Αν χρησιμοποιήσουμε μπαστουνάκι βανίλιας, το χαράζουµε κατά μήκος και μ᾿ ένα μαχαιράκι, αφαιρούμε τα σπόρια και τα ρίχνουμε στο γάλα. Για περισσότερο άρωµα, ρίχνουμε και το μπαστουνάκι, το οποίο θα το αφαιρέσουµε µόλις βράσει η κρέµα, και μπορούμε να το φυλάξουμε για επόμενη χρήση. -- Αν στην κρέμα σοκολάτας χρησιμοποιήσουμε κακάο και τη θέλουμε πιο σκούρα, μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα, αλλά δοκιμάζοντας θα αυξήσουμε και τη ζάχαρη. |
1 Σχόλια
ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΛΑ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑΓΙΑ
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.